EINESS

Cicle de cultura digital i ESS (Economia Social i Solidària)

Programació DIALEGS
Einess Dialeg 1

Tecnofeminisme i lluites algorítmiques pels drets digitals

En aquesta conversa explorarem com el feminisme digital i les tecnopolítiques algorítmiques poden redefinir la justícia social en l'era digital i reduir la bretxa de gènere en la tecnologia, des de la creació de marcs de representació justa en els algorismes fins a la lluita contra la manipulació i el control digital, compartint els desafiaments i oportunitats per a generar una internet més equitativa i democràtica.

Participants: Thais Ruiz de Alda i Simona Levi
Modera: Antònia Folguera
Relatoria sonora: Higo Mental

Dimecres 13/11/24 19'00h

Canòdrom (Barcelona)

Participants

Antònia Folguera @bzzzbip

Antònia Folguera és comissària i comunicadora, i crea els continguts de conferències, pòdcasts i programes de ràdio. El seu treball es mou a través dels terrenys de l’art i la cultura digitals, la comunicació i la música electrònica. És comissària de Sónar+D, el congrés de tecnologies creatives de Sónar, i forma part dels equips curatorials d’Eufònic (Terres de l’Ebre) i STRP (Eindhoven), i de les beques de l’Ajuntament de Barcelona La Capella Barcelona Producció.
També és part de la XRCB (Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona) una plataforma de podcàsting comunitària, ètica i per al bé comú. Entre altres coses, a la xarxa prototipen i investiguen la ràdio del futur. També fa pòdcasts i ràdio en directe, i presenta i modera tota mena d’esdeveniments culturals i tecnològics.



Thais Ruiz de Alda @digitalfems

Fundadora i Directora Executiva de DigitalFems, una entitat sense ànim de lucre que ofereix diversos serveis per promoure una major presència de les dones en entorns tecnològics. Thais dirigeix projectes d'investigació centrats en les dades amb perspectiva de gènere (GenderData). També està especialitzada en els desenvolupaments tecnològics i avaluacions d'impacte de gènere en productes i serveis digitals (gender impact assessments). Un altre gran eix de la seva activitat és la promoció de la diversitat i polítiques de gènere per a empreses tecnològiques, administracions públiques i altres organitzacions. També organitza tallers, formacions i hackatons. Thais és mentora habitual de projectes tecnològics.

Simona Levi @X_net_

Des del 2018 dissenya i dirigeix el Curs de Postgrau en Tecnopolítica i Drets en l’Era Digital primer a la Universitat Pompeu Fabra, després a la Universitat de Barcelona. És iniciadora de projectes com Xnet – Institut per a la digitalització democràtica i els drets digitals – o 15MPARATO, que ha impulsat el cas Bankia, el 5è banc de l’Estat espanyol – i el cas de les targetes black que ha portat a la condemna de 65 polítics i banquers, dels quals 15 empresonats, entre els quals es troba l’exministre d’economia d’Espanya i expresident del Fons Monetari Internacional. És i ha estat divulgadora en mitjans i assessora d’incomptables organitzacions ciutadanes i institucions com ara la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial del Govern d’Espanya, la Direcció de Societat Digital i la Direcció General d’Administració Digital de la Generalitat de Catalunya (en ambdues institucions ha estat membre del grup assessor per a la redacció de la Carta per als Drets Digitals), el Pla de Drets Culturals del Ministeri de Cultura, Bithabitat –Plataforma d’Innovació Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, el Centre de Recerca d’Internet i Innovació Digital Fundació i2CAT, el Comitè d’Ètica de les Dades de la Direcció General d’Administració Digital de la Generalitat de Catalunya o l’European Public Mosaic – Open Journal on Public Service de l’Escola d’Administració de la Generalitat de Catalunya en temes dels seus àmbits d’acció com els drets digitals i la renovació de la democràcia a l’era actual; la cultura lliure, la llibertat d'expressió, la lluita contra la desinformació sistèmica i l'ús estratègic de les eines digitals per a l'organització, la comunicació, l'acció democràtica i la lluita contra els abusos d’Estat.

Higo Mental (Ricardo Pérez-Hita i Marta Sesé) @higomental

Higo Mental és un projecte que intenta elaborar, des de la pràctica i recerca artística, un cos de pensament crític entorn d'imatges i imaginaris de l'arxiu-internet. Fan conferències performatives en forma de diàleg videològic en el qual l'alternança de materials crea una narrativa crítica que qüestiona el sistema de representació hegemònic. Les seves pràctiques han tingut lloc al MNAC, MACBA, CA2M, Santa Mònica, Foc, Pols, Universitat Autònoma de Barcelona, Las Cigarreras, Fira de Tàrrega, Homesession o Can Farrera, entre molts altres.