EINESS

Cicle de cultura digital i ESS (Economia Social i Solidària)

Programació DIALEGS
Einess

El cos com espai de resistència i transformació política i tecnològica.

Compartirem eines i projectes que promoguin un ús estratègic i emancipador de la tecnologia per a desafiar els sistemes de poder patriarcal, capitalista i naturalista. Parlarem de com les tecnologies poden ser eines per a la creació de nous imaginaris crítics, expandint el debat sobre l'activisme tecnopolític cap al territori del cos com a lloc de transformació social i cultural i de com les tecnologies poden ser eines clau per a subvertir les categories tradicionals de gènere i cos, creant noves formes d'agència i autonomia.

Participants: Laura Benítez Valero i Diego Marchante
Modera: Antònia Folguera
Relatoria sonora: Anatomía Humana Desmontable

Dimecres 20/11/24 19'00h

Canòdrom (Barcelona)

Participants

Antònia Folguera @bzzzbip

Antònia Folguera és comissària i comunicadora, i crea els continguts de conferències, pòdcasts i programes de ràdio. El seu treball es mou a través dels terrenys de l’art i la cultura digitals, la comunicació i la música electrònica. És comissària de Sónar+D, el congrés de tecnologies creatives de Sónar, i forma part dels equips curatorials d’Eufònic (Terres de l’Ebre) i STRP (Eindhoven), i de les beques de l’Ajuntament de Barcelona La Capella Barcelona Producció.
També és part de la XRCB (Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona) una plataforma de podcàsting comunitària, ètica i per al bé comú. Entre altres coses, a la xarxa prototipen i investiguen la ràdio del futur. També fa pòdcasts i ràdio en directe, i presenta i modera tota mena d’esdeveniments culturals i tecnològics.



Laura Benítez Valero @laurabenval

Investigadora i docent. Doctora en Filosofia, especialitzada en Estètica i Teoria d’Art Contemporani. La seva investigació connecta filosofia, art(s) i tecnociència. Professora al Departament de Filosofia de la UAB, professora a Elisava i ex-professora d’Estudis Crítics i Culturals a La Massana. Investigadora convidada al Centre Ars Electronica i al Centre d’Estudis i Documentació de MACBA. També ha estat convidada a diferents institucions internacionals com Interface Cultures Kunstuniersität Linz, Sónar Festival (Bcn / Hong Kong), Royal Academy of Arts London o Universitat de Puerto Rico. Directora del projecte europeu Biofriction (2019-2021) i co-directora del Màster in Design for Emergent Futures d’Elisava i el IAAC (2023-2024).

Diego Marchante "Genderhacker" @genderhacker

Activista transfeminista, artista transmedia y docente. Doctor en Estudios Avanzados en Producciones Artísticas por la Universidad de Barcelona, desde 2008 trabaja como profesor de Audiovisuales y Estudios de género en la Facultad de Bellas Artes de la Universitat de Barcelona. Forma parte del grupo de investigación IMARTE. Grupo de investigación, arte, ciencia y tecnología de la UB. Ha publicado diversos textos en varios libros como Transfeminismos. Epistemes, fricciones y flujos (2013), Barbarismos queer y otras esdrújulas (2017), Cuerpos conectados. Arte, identidad y autorrepresentación en la sociedad transmedia (2021) y Arxives FF. Diàlegs genealògics sobre història, memòria i arxives feministes (2023). Su obra artística ha sido expuesta en instituciones reconocidas como Caixaforum, CCCB, MACBA y el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.

Anatomía Humana Desmontable @anatomiahumanadesmontable

Anatomía Humana Desmontable proposa una exploració del so que va des del noise espacial a l’Alien pop. Banda sonora per a un viatge de ciència-ficció en les quals les capes de so són paisatges als quals ens convida a admirar, a entrar adintre. Peces construïdes a base de cut-ups i collages sonors que parlen sobre l'angoixa existencial en un món hiperconectat, la relació dels humans amb les màquines, la vida mol·lecular, amb referències a la literatura, la mitologia i els mons de ficció.